Home » Aftensmad » Moules Frites

Moules Frites

By , 25. februar 2013, In Aftensmad
Moules Frites

Hvis man har været en tur i Sydfrankrig, kan man næsten ikke undgå at have set denne ret – altså muslinger med pommes frites – blive serveret ved en af middelhavets beværtninger. Muslinger er en halvdyr spise, medmindre man kender den rigtige fisker, så har man fået fat på et net, skylder man sig selv at tilberede dem godt. Denne opskrift er en rigtig klassiker, man kan dog også undlade de ovnbagte fritter, og indkoge hvidvinen til en suppe som overhældes muslingerne. Så er man ude i en anden klassiker, nemlig Moules Mariniéres – eller på godt dansk “sømandsmuslinger”.

Nogle anser skaldyr for en lidt farlig spise, men det er altså ikke tilfældet, så længe man sørger for at tjekke dem ordentligt efter, og overholde nedenstående retningslinjer – det er ikke sjovt at spise en musling, der er afgået for tidligt!

Ingredienser

  • 2 kg muslinger
  • 1 løg
  • 2 hvidløg
  • 1 porre
  • persille efter smag
  • timian efter smag
  • 3 dl hvidvin
  • salt og peber efter smag
  • 600 gram kartoffel
  • 1 spsk olivenolie
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 tsk sennep
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • ca. 3 dl rapsolie eller vindruekerneolie, koldpresset
  • 1 citron

Fremgangsmåde:

  • Skær kartoflerne i grove fritter og kom dem i et ovnfast fad med salt, peber og 1 spsk olivenolie. De skal have ca. 1 time på 225 grader. Imens ordnes muslingerne:
  • Rens muslingerne for tang og lignende, og fjern "skægget" rundt i muslingens kant. Er nogle af muslingerne gået i stykker kasseres de. Åbne muslinger slås let mod køkkenbordet, og dem der ikke lukker sig kort efter (og det kan desværre godt være en del), smides også ud - vær hellere på den sikre side, så hvis du er i tvivl om en musling er levende eller ej, så ryger den ud.
  • Hakket løg, hvidløg, og porre, svitses i lidt olie i en gryde. Herpå hældes hvidvin, og når denne er i kog, kommes muslingerne i gryden. De skal ikke have meget mere end 5 minutter ved høj varme under låg, så de dampes i hvidvinen. Er der nogle af muslingerne, der ikke åbner sig ved tilberedning, skal de kasseres. Kværn salt og peber efter smag over de dampede muslinger, og giv dem et stænk citronsaft.
  • Muslingerne serveres med de ovnbagte fritter, og hakket persille strøet ovenpå. Man kan hurtigt røre en persillemayonnaise som tilbehør: pisk pasteuriserede æggeblommer sammen med sennep og hvidvinseddike med en håndmixer. Derefter hældes rapsolie i en tynd stråle, imens der piskes. Når mayonnaisen har den ønskede konsistens smages den til med salt, peber, citronsaft og hakket persille. Pesto er også godt til muslingerne - i denne opskrift er der en let opskrift på en hjemmelavet en af slagsen: http://www.fitnessopskrifter.dk/jordskokkesuppe-med-tigerrejer-og-pesto/
Nedenfor ses næringsindholdet for en gennemsnitlig skudefuld vellykkede Moules Frites, exclusiv mayo og pesto. Muslingeskallerne er ikke regnet med i vægten "pr. 100" g.
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
1044  
94,9  
Protein  
83  
7,5  
Kulhydrater  
126  
11,5  
Fedt  
23  
2  

Kommentarer

kommentarer