Kakaonibs – velsmagende superfood
Kakaonibs er rå kakaobønner, der er soltørrede. Det er chokolade i sin absolut reneste og mest ubehandlede form uden forarbejdning, tilsætnings- eller fyldstoffer af nogen art. De sprøde kakaonibs bevarer derved kakaobønnens superfood-egenskaber i form af antioxidanter og mineraler.
Er du vild med kakao eller chokolade i din mad eller dit bagværk, er kakaonibs det sunde alternativ. Brug det i dine muffins, til dit eget müslimix eller som erstatning for det der stykke chokolade, du bare må have sidst på eftermiddagen, når du er ved at køre træt.
Hvad er kakaonibs?
Kakaonibs er det indhold i kakaobønnen, der oftest males til kakaopulver. Ved at soltørre kakaonibs fås nogle små, sprøde og ellers uforarbejdede stykker kakao, der er helt fri for tilsætningsstoffer. I sin rå form indeholder kakaonibs en række antioxidanter og mineraler, der også har gjort det til et populært superfood. Opvarmes kakaonibs forsvinder mange af produktets superfoodegenskaber, hvorfor det især er populært som rawfood.
Oprindelig brugt som penge
Oprindeligt blev kakaonibs brugt som betalingsmiddel af maya- og inka-indianerne. De var så vilde med smagen af kakao, at det var betalingsmiddel og en højt skattet og værdifuld ingrediens i deres madlavning. De anså ligefrem kakaonibs for gudernes spise, hvilket faktisk også er betydningen af ordet kakao, når det oversættes fra de gamle indianersprog, der oprindelig blev talt i Sydamerika, inden spaniolerne og portugiserne koloniserede verdensdelen.
Hvad gør kakaonibs til et superfood
I dag er det superfood-egenskaberne ved kakaonibs, der gør det til en værdifuld ingrediens. Det er det høje indhold af antioxidanter og c-vitamin, samt et højt indhold af mineralerne magnesium, jern, zink og kalium, der gør kakaonibs til et superfood. Som sagt bevares disse kun, så længe du ikke opvarmer produktet. Bliver det opvarmet ved f.eks. bagning og madlavning, forsvinder mange af superfood-egenskaberne, mens den gode kakaosmag bevares.
Kakaonibs er derfor en yndet og meget sundere erstatning for chokoladestykker i både bagværk, madretter, is og andre desserter, samt som topping eller en del af din egen müsli eller anden morgenmad. På grund af sin renhed er kakaonibs også et godt alternativ til chokolade for mælkeallergikere.
Også til raw-food – der som bekendt aldrig opvarmes til over 42 grader – er kakaonibs en yndet ingrediens. Den særlige tilberedningsmetode sikrer, at kakaonibs ikke mister sine superfood-egenskaber.
Kakaonibs kan også give en overraskende twist til din salat eller andre retter, hvor der normalt ikke indgå kakao eller chokolade, ligesom det er godt sammen med chili-flager som krydderi.
Hvad smager kakaonibs af?
Kakaonibs har en meget intensiv smag af kakao og smagen kan bedst sammenlignes med mørk chokolade med højt indhold af kakao. Den intense smag gør samtidig, at du ikke føler trang til at indtage store koncentrationer af kakaonibs.
Eksperimenter dig frem og find de sammenhænge, hvor du synes kakaonibs smager bedst. Som du allerede har læst, er der mange muligheder.
En sund start på dagen
En populær anvendelse af kakaonibs er som morgenmad. Tag f.eks. en portion skyr og tilsæt andre superfoods som f.eks. blåbær, morbær, acai- eller gojibær, samt et drys kakaonibs til den søde tand.
Kaloriemæssigt holder denne portion sig en hel del under traditionelle morgenmadsproduktioner som corn eller bran flakes , samtidig med at mæthedsfornemmelsen holder længere, så du først føler sult igen til frokost. Derudover får du et voldsomt skud antioxidanter, vitaminer og mineraler, der hjælper både kroppens immunforsvar og flere andre steder.
Hvor kan jeg købe kakaonibs?
Hvor du tidligere kun kunne købe kakaonibs i specialbutikker, kan du i dag finde produktet hos alle velassorterede supermarkeder, samt i helsekostbutikker og på diverse sundheds- og ernæringscentrerede webshops på nettet. Også mange udbydere af kosttilskud har kakaonibs på hylderne.
De kakaonibs som du så ovenfor kan du købe her hos Bodylab.