Home » Andet » Hyben-æblemarmelade

Hyben-æblemarmelade

By , 25. juni 2016, In Andet
hyben æblemarmelade

Hyben stammer fra busken Rosa Rogusa, der ofte ses langs kysterne eller som del af et læbælte. Frugterne er modne i august, og er klar til at blive samlet hen over sensommeren og i starten af efteråret.

Måske kender du bedst hyben, som de røde bær med de forfærdelige kerner, der er blevet brugt til kløpulver i alverdens drengestreger, men hyben har en dejligt frugtig smag og sødme, der passer godt i alverdens retter og bagværk.

Jeg har valgt at bruge mine frugter til marmelade. Kombineret med æbler strækkes den gode smag af hyben lidt længere, og vanille runder smagen godt af samt understøtter frugternes sødme. Som sødestof har jeg valgt rørsukker med Stevia, for at udnytte rørsukkerets konserverende effekt, samt dets – og steviaet sødeevne (kan erstattes med Bodylab Zero, men det fjerner konserveringseffekten). På denne måde reduceres sukkermængden til omkring 1/6 del.

Af Erika Andersen

Ingredienser (1 glas):

  • 500 gram rensede hyben
  • 400 gram æble, skrællede og i både
  • 2-3 spsk Stevia rørsukker eller Bodylab Zero
  • 1 stang vanille
  • Cirka 1 dl vand
  • Eventuelt Atamon

Fremgangsmåde:

  1. Første punkt på dagsordenen er at ordne de mange hyben. Her findes flere husmortricks, som du kan prøve af, men jeg finder det nemmest blot at rense dem, som de er, med en lille kniv – uden at fryse dem først, eller hvad ved jeg
  2. Skræl og skær æblerne i kvarte
  3. Bland vaniljekorn fra vanillestangen med lidt af Bodylab Zero, så det lettere bliver fordelt i marmeladen. Gem vanillestangen, den kan stadig koges med og afgive en masse smag
  4. Fat en gryde og kom alle de klargjorde frugter i, hæld Bodylab Zero og vaniljesukkeret over og kom vaniljestangen ved
  5. Tilsæt vand. Lad det simre 30 minutter og smag eventuelt til med lidt ekstra Bodylab Zero, da den ønskede sødmen kan afhænge æblesort og personlige præferencer. Lad marmeladen koge videre til frugterne er møre. Det kan tage i alt 40 minutter eller op til en time, alt efter hvor modne hybenfrugterne er
  6. Nu er der ikke andet for at hælde marmeladen i skoldede sylteglas eventuelt skyllet i Atamon. Alternativ kan man også komme Atamon i marmeladen, når den er kølet lidt, og så komme den på glas
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
661  
106,6  
Protein  
3,7  
0,6  
Kulhydrater  
152,3  
24,6  
Fedt  
4,2  
0,7  

Kommentarer

kommentarer