Hyben stammer fra busken Rosa Rogusa, der ofte ses langs kysterne eller som del af et læbælte. Frugterne er modne i august, og er klar til at blive samlet hen over sensommeren og i starten af efteråret.
Måske kender du bedst hyben, som de røde bær med de forfærdelige kerner, der er blevet brugt til kløpulver i alverdens drengestreger, men hyben har en dejligt frugtig smag og sødme, der passer godt i alverdens retter og bagværk.
Jeg har valgt at bruge mine frugter til marmelade. Kombineret med æbler strækkes den gode smag af hyben lidt længere, og vanille runder smagen godt af samt understøtter frugternes sødme. Som sødestof har jeg valgt rørsukker med Stevia, for at udnytte rørsukkerets konserverende effekt, samt dets – og steviaet sødeevne (kan erstattes med Bodylab Zero, men det fjerner konserveringseffekten). På denne måde reduceres sukkermængden til omkring 1/6 del.
Af Erika Andersen
Ingredienser (1 glas):
- 500 gram rensede hyben
- 400 gram æble, skrællede og i både
- 2-3 spsk Stevia rørsukker eller Bodylab Zero
- 1 stang vanille
- Cirka 1 dl vand
- Eventuelt Atamon