Home » Aftensmad » Grillet lammekølle med tzatziki

Grillet lammekølle med tzatziki

By , 27. marts 2013, In Aftensmad, Egnet til grill
lammekolle

Isak sagde: “Vi har ilden og brændet, men hvor er offerlammet?” Abraham svarede: “Gud vil selv udse sig et offerlam, min dreng.” – Første Mosebog, Kapitel 22

Nu er vi heldigvis i 2013, og det er blevet temmelig let at skaffe lammekød nu om dage, så i denne opskrift slipper vi for at tilberede vores førstefødte søn. Derimod tilberedes en lammekølle i en krydderiblanding, der giver den en grillet smag, som kom den lige fra offerbålet. Krydringen er også med til at gøre opskriften mere venlig for de personer, der synes smagen af lam er lidt “ulden”.

Lidt græsk inspiration finder vej til tallerkenen i form af stegte kartofler med krydderurter, og en sund tzatziki. Hvis der er noget, der alle dage har klædt lammekød godt, er det nemlig hvidløg.

Ingredienser

  • 1 lammekølle (cirka 500 gram kød)
  • 2 tsk havsalt
  • 1 tsk sort peber
  • 1 tsk sennepspulver
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk røget paprika
  • 1/2 tsk tørret chili
  • 1/2 agurk (ca. 400 g)
  • 150 gram fromage frais 0,2 %
  • 1 citron
  • 1 fed hvidløg
  • 500 gram kartoffel
  • 15 gram basilikumpesto (1 spsk)
  • Friske krydderurter, fx hakket persille, oregano, eller rosmarin

Fremgangsmåde:

Lammekølle
  • Lammekøllen afpudses let for sener og fedt. Derefter steges den ved høj varme på en grillpande, indtil der er stegeskorpe hele vejen rundt
  • Bland havsalt, peber, sennepspulver, hvidløgspulver, paprika, og chili til en tør krydderiblanding - også kaldet en rub. Fat herefter dit offerlam og gnub rubben godt ind i kødet, så overfladen dækkes af en skorpe af krydderier
  • Lammekøllen steges færdig i ovnen indtil kødet har en kernetemperatur på 60 grader - brug et stegetermometer. Har man tid (3-4 timer) kan det virkelig anbefales at langtidsstege sit kød, ved 80-100 grader. Det giver ekstremt mørt kød, med en ensartet grad af stegning hele vejen ind til benet. Har man ikke tid, er det okay at sætte ovnen på 180 grader
  • Efter stegning hviler kødet i 15 minutter, tildækket med staniol
Tzatziki
  • Riv agurken groft på et rivejern, og lad trække med lidt salt i et kvarter til en halv time. Herefter presses vandet fra gennem et viskestykke
  • Rør sammen med fromage frais og finthakket hvidløg, og smag til med salt, peber og citronsaft. Jo længere den får lov at trække i køleskab inden servering, jo bedre bliver tzatzikien.
Stegte kartofler med krydderurter
  • Skræl kartoflerne og skyl dem godt igennem. Sættes over blus i en gryde med saltet vand. Når vandet har kogt i 5 minutter (lidt mere hvis det er store kartofler) tages gryden af varmen. Lad kartoflerne stå i kogevandet i et kvarter
  • Hæld vandet fra kartoflerne, rids overfladen med en gaffel, og vend dem i pesto og krydderurter. Ristes på en pande indtil man let kan stikke en kniv igennem kartoflen
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
1290  
97  
Protein  
127  
9,5  
Kulhydrater  
110  
8,5  
Fedt  
38  
3  

Kommentarer

kommentarer