BCAA – Der findes tyve forskellig slags aminosyrer, hvoraf ni af dem er essentielle. En tredjedel af de proteiner, du finder i muskulaturen, er forgrenede aminosyrer. Disse er vigtige, når man træner, da behovet netop øges ved træning. Når man er aktiv frisættes de, hvorefter de nedbrydes. Ved indtagelse BCAA forsøger man at bremse nedbrydningen. Nogle synes dog, det kan være svært at få nok af disse udelukkende via kosten, og kroppen danner dem ikke naturligt. BCAA står for ”branched-chain amino acids”, og på dansk kalder man de tre for leucin, isoleucin og valin. Disse adskiller sig fra de to sidste tredjedele proteiner i muskulaturen, da BCAA ikke går direkte til leveren men føres med blodet til selve skeletmuskulaturen. Heri bruges de enten i proteinsyntesen, energistofskiftet eller i dannelsen af alanin og glutamin, som begge er aminosyrer.

bcaaLeucin hjælper til ved opbygningen af protein (og udgør hele 9 % af aminosyresammensætningen i muskelproteiner). Leucin er vigtigt i forhold til proteinsyntesen. Isoleucin øger glukoseoptaget i musklerne. Valin har ikke den store funktion sammenlignet med de to øvrige. Derfor indeholder de fleste BCAA produkter to tredjedele leucin og en tredjedel isoleucin og valin.

BCAA nedsætter frigivelsen af aminosyrer fra musklerne, således nedbrydningen af muskelprotein hæmmes ved hjælp af den reducerede nitrogenudskilning. Proteinsyntesen mindskes altså ikke, og du oplever ikke, at muskelvækst undgås.

Aminosyrerne kan også omdannes til glukose samt andre produkter (pyruvat eksempelvis), som hjælper med at producere mere ATP.

Hvorfor bruges BCAA?

BCAA bruges for at bibeholde ens muskelmasse i så høj grad, det er muligt. Og derfor anvendes det især, hvis man ”cutter”. BCAA sænker derudover mængden af tryptophan, hvilket kort sagt forhindrer, at trætheden øges.  Derfor menes der, at trænede folk kan fremskynde restitutionen ved at indtage BCAA i enten pilleform eller som pulver. BCAA absorberes hurtigt i blodet, og selvom du snildt kan få BCAA ved at indtage proteinpulver eksempelvis, så er fordelen, at kalorieindtaget er mindre ved rent BCAA – som man i øvrigt tager 2-3 gange om dagen.

Læs mere hos Bodylab