Home » Aftensmad » Langtidsstegt culotte med appelsinglaserede rødbeder

Langtidsstegt culotte med appelsinglaserede rødbeder

By , 10. juli 2015, In Aftensmad
langtidsstegt culotte med rødbeder copy

God mad tager tid, siger man ofte. I dette tilfælde er det heldigvis ikke din tid, for omend kød og tilbehør kræver en del tilberedningstid, så passer det fuldstændig sig selv! Det her er nok det tætteste man kommer på en gourmet-ret, som enhver køkken-analfabet med et stegetermometer kan finde ud af at lave. Så hvis du gerne vil imponere med din kogekunst, men din kogekunst ikke er så imponerende, så er den her ret din redning.

 

Jeg har flere gange prædiket om hvor fantastisk langtidsstegt kød er, og jeg gør det gerne igen. Det bliver saftigt, mørt, og stegt ensartet hver gang. Men i denne ret har rødbederne faktisk hovedrollen. De skal stå og koge langsomt ind i en lage af appelsinsaft og balsamico, der til sidst bliver til en sirup, som de møre rødbeder karamelliseres i. Det er så lækkert!

Ingredienser

  • 700 g okseculotte
  • et par hvidløgsfed
  • 1,2 kg rødbeder
  • 4 store bananskalotteløg (ca. 300 g)
  • 1,5 dl balsamico
  • 2,5 dl friskpresset appelsinsaft
  • 20 g økologisk smør
  • timiankviste

Fremgangsmåde:

Langtidsstegt culottesteg: Indledende manøvrer: Tag culotten ud af køleskabet i god tid i forvejen, sådan at kødet ikke er koldt indeni, når det skal steges.  
  1. Brun culotten i økologisk smør, på en pande ved høj varme. Kom gerne et par hvidløgsfed og nogle timiankviste med på panden.
  2. Når kødet er brunet på hele overfladen tages det af varmen. Du kan evt. flambere kødet i whiskey eller cognac, eller give det en sjat rødvin, inden du tager panden af varmen. Krydr med salt og peber.
  3. Sæt kødet i ovnen ved 75 grader. Nu skal det stege i ca. 5 timer – tjek engang imellem kernetemperaturen med et stegetermometer. Når det er færdigt skal temperaturen være 56-59 grader, så hvis det går for hurtigt eller langsomt med at blive færdigt, kan du justere varmen på ovnen.
  Når du langtidssteger kan kødet serveres umiddelbart efter du tager det ud af ovnen, og behøver ikke hvile. I alle tilfælde skal du i hvert fald ikke tildække det med stanniol, når det er færdigt.   Appelsinglaserede rødbeder:
  1. Rødbederne skrælles og skæres i mundrette stave, og skalotteløgene pilles og skæres i halve.
  2. Kom rødbeder og løg i en gryde sammen med balsamico (det bliver dødlækkert med en granatæblebalsamico!), appelsinsaft, smør, og timiankviste. Har du købt økologiske appelsiner kan du også tilsætte lidt fintrevet appelsinskal. Hæld vand på til det kun lige dækker.
  3. Bring gryden i kog, og skru derefter ned på laveste blus. Nu skal lagen stå og koge ind i 2-3 timer. Synes du det går for langsomt, eller vil du gerne have lidt bid i rødbederne, så tag dem op og kog siruppen ind for sig.
  4. Når rødbederne og skalotteløgene er blevet lækkert glaseret i ”siruppen” er de klar til servering. Smag til med salt og peber.
     
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
2546  
126,7  
Protein  
163  
8,1  
Kulhydrater  
188  
9,4  
Fedt  
127  
6,3  

Kommentarer

kommentarer