Home » Aftensmad » Verdens bedste kødsovs

Verdens bedste kødsovs

By , 19. marts 2013, In Aftensmad
Kødsovs

…Og det mener jeg faktisk!

Hvis der er noget jeg gennem mit liv har spist meget af så er det kødsovs (eller bolognese, for de fornemme), og jeg vil mene denne opskrift er svær at forbedre.

Den kan bruges som basis i et hav af opskrifter, fx til lasagne, spaghetti bolognese, shepherds pie, og chili con carne. Den bliver bestemt heller ikke dårligere af at man lader den simre et par timer ekstra, eller tilsætter 1-2 dl rødvin. Den kan fint fryses ned. Efter en dag på køl er den endnu bedre, og efter to er den helt fantastisk.

Længe leve simremad!

 Af Nikolaj Bach Nielsen

Ingredienser

  • 1000 gram hakket oksekød, 3-7%
  • 700 gram mosede tomater (fx Urtekram)
  • 20 gram olivenolie (1 spsk)
  • 15 gram spidskommen (1 spsk)
  • 20 gram tomatpuré (1 spsk)
  • 1 gram oksebuillon (evt lavet på terning)
  • 3 tsk oregano
  • 1 tsk tørret chilli
  • 200 gram hakket løg (2 stk)
  • 15 gram finthakket hvidløg (3 stk)
  • 15 gram laurbærblade (5 stk)
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk peber

Fremgangsmåde:

  • Rist spidskommen i en gryde, så smagen udvikles. Tilsæt olivenolie og tomatpuré - det er vigtigt tomatpuréen bliver svitses, for at fjerne bitterheden og bringe sødmen frem. Så tilsættes løg og hvidløg, der hurtigt svitses
  • Nu skal oksekødet tilsættes. Det absolut vigtigste for en velsmagende kødsovs er at kødet bliver brunet - ikke kogt! Derfor tilsættes oksekødet lidt ad gangen, så man ikke sænker temperaturen på panden for meget - af samme grund må man ikke røre for meget rundt i gryden nu. Eventuel afgivet væske fra kødet koges væk, så alt kødet svitses og får lidt stegeskorpe
  • Tilsæt mosede tomater, oksebuillon, og laurbærblade, og skru lidt ned for varmen så kødsovsen får lov at simre. Nu skal den simre i mindst 25 minutter
  • Smag til med chili, oregano, salt og peber, inden kødsovsen serveres - fx som tilbehør til rodfrugtmos, eller fuldkornspasta
1 portion rækker til 4 mennesker/serveringer, og derfor vil en servering være på omkring 485 kcal, 56 gram protein, 12 gram kulhydrat, og 24 gram fedt. Næringsværdien per 100 gram kan svinge alt efter, hvor meget man har ladet sin kødsovs koge ind.  
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
1938  
97  
Protein  
224  
11,2  
Kulhydrater  
50  
2,5  
Fedt  
94  
4,7  

Kommentarer

kommentarer