Denne alternative ret opstod, da jeg en dag havde begivet mig til det lokale grønttorv. Her fandt jeg fine franske kastanjer (ikke at forveksle med de kastanjer vi har på træerne, som bestemt ikke kan spises) og nogle flotte oksefileter. Og jeg erfarede, at grøntkål på torvet er meget billigere end i butikkerne – til en fjerdedel af butiksprisen blev jeg stukket en kæmpe grøn paraply i hænde og så var det ellers hjem og eksperimentere. Resultatet blev denne hyggelige og indbydende ret.
Jeg vil godt slå et slag for, at man engang imellem bevæger sig uden for sin comfort-zone, og prøver nogle råvarer af, som man ikke aner, hvad der er op og ned på. Torvebesøget blev for mit vedkommende starten på en masse gode måltider med grønkål, der ud over at være hovedingrediensen i den kokasselignende grønlangkål i julen, er fortræffelig i stuvning og salater.
Kastanjerne er også en usædvanlig bestanddel på tallerkenen – med en smag og konsistens, der placerer sig mellem en kartoffel og en nød, er den perfekt til den sød-salte marinering.
Med ikke meget mere end tre ingredienser kan man hurtigt få tallerkenen til at se gourmetagtig ud. Not bad, torvedag!
(PS: jeg har altså ikke noget imod grønlangkål, selvom det ligner noget, der har været igennem fire maver)
Ingredienser (1 portion, 30 minutters tilberedningstid)
- 150 gram oksefilet
- 100 gram grønkål
- 50 gram kastanjer
- 1 tsk honning
- 1 tsk havsalt
- 15 gram økologisk smør
- Havsalt efter smag
- Friskkværnet sort peber
Af Nikolaj Bach Nielsen