Denne ret er en rigtig efterårsret med masser af saft og kraft. For mig er der ikke noget, der passer bedre til efteråret, end varme simreretter, og det er lige, hvad denne opskrift byder på.
Retten skal simre i et par timer, indtil okseboven er så mør, at den nærmest falder fra hinanden, men derudover er der heller ikke meget arbejde at lave. Oksebov er billigt kød (men drønlækkert, når det er ordentligt tilberedt), så leder du efter en sund aftensmad on a budget, er denne her et godt bud. Og ud over at være sunde bidrager grøntsagerne med masser af smag til din lækre kødgryde.
Som alternativ til kartoffelmos foreslår jeg her en græskarmos lavet på de flotte butternut squash, som netop er i sæson nu. Et lidt bizart, men helt latterligt lækkert tip er at komme lidt Philadelphia i mosen. Det gør den virkelig fyldig og cremet, så man skulle tro den var lavet efter pund-til-pund-metoden (halvt smør, halvt kartoffel, red.).
Af Nikolaj Bach Nielsen
Ingredienser (4 personer, 2-2,5 timer (inklusiv simretid)):
- 600 gram oksebov
- 25 gram mel
- ½ spsk olivenolie (10 gram)
- 2 fed hvidløg
- 10 g tomatpuré
- 300 gram gulerod (3-4 stk)
- 50 gram bladselleri
- 200 gram løg (2 stk)
- 1 liter oksebouillon
- 5 laurbærblade
- 1 spsk. vildtkrydderi
- 200 gram champignon
- 200 gram spidskål
- 200 gram jordskokker
- Havsalt
- Friskkværnet sort peber
- 500 gram butternut græskar
- 150 gram kartoffel
- 20 gram økologisk smør
- 2 spsk. mælk
- Havsalt
- Eventuelt en stor spsk. Philadelphia