Home » Aftensmad » Efterårsgryde med butternutmos

Efterårsgryde med butternutmos

By , 4. november 2014, In Aftensmad
efterårsgryde

Denne ret er en rigtig efterårsret med masser af saft og kraft. For mig er der ikke noget, der passer bedre til efteråret, end varme simreretter, og det er lige, hvad denne opskrift byder på.

Retten skal simre i et par timer, indtil okseboven er så mør, at den nærmest falder fra hinanden, men derudover er der heller ikke meget arbejde at lave. Oksebov er billigt kød (men drønlækkert, når det er ordentligt tilberedt), så leder du efter en sund aftensmad on a budget, er denne her et godt bud. Og ud over at være sunde bidrager grøntsagerne med masser af smag til din lækre kødgryde.

Som alternativ til kartoffelmos foreslår jeg her en græskarmos lavet på de flotte butternut squash, som netop er i sæson nu. Et lidt bizart, men helt latterligt lækkert tip er at komme lidt Philadelphia i mosen. Det gør den virkelig fyldig og cremet, så man skulle tro den var lavet efter pund-til-pund-metoden (halvt smør, halvt kartoffel, red.).

Af Nikolaj Bach Nielsen

Ingredienser (4 personer, 2-2,5 timer (inklusiv simretid)):

  • 600 gram oksebov
  • 25 gram mel
  • ½ spsk olivenolie (10 gram)
  • 2 fed hvidløg
  • 10 g tomatpuré
  • 300 gram gulerod (3-4 stk)
  • 50 gram bladselleri
  • 200 gram løg (2 stk)
  • 1 liter oksebouillon
  • 5 laurbærblade
  • 1 spsk. vildtkrydderi
  • 200 gram champignon
  • 200 gram spidskål
  • 200 gram jordskokker
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 500 gram butternut græskar
  • 150 gram kartoffel
  • 20 gram økologisk smør
  • 2 spsk. mælk
  • Havsalt
  • Eventuelt en stor spsk. Philadelphia

Fremgangsmåde:

  1. Skær kødet i grove tern, vend i mel (og eventuelt lidt røget paprika, hvis du er til en røget smag). Brun kødet godt i olivenolie, i en gryde, og sæt herefter kødet til side
  1. Tomatpuré og hvidløg svitses hurtigt i gryden. Tilføj hakket løg, bladselleri og gulerod i tern. Når grøntsagerne er brunet, tilsættes oksekødet, vildtkrydderi, laurbærblade og bouillon. Lad simre under låg
  1. Når retten har simret én time tilsættes fintsnittet spidskål og champignon i kvarte
  1. Når retten har simret i halvanden time tilsættes jordskokker i kvarte/halve. Nu skal kødgryden kun simre i en halv time længere, og det er et godt tidspunkt at lave sin græskarmos:
  1. Skræl butternut græskaret og fjern kernerne. Skæres i store tern og kommes i en gryde sammen med kartoflerne i tern og dækkes akkurat med vand. Herefter skal de koges, indtil de er møre
  1. Hæld vandet fra græskar og kartoffel og pisk til mos sammen med smør, mælk og eventuelt Philadelphia. Smag til med salt. Kødgryden smages også til med salt og peber, og er du forinden kommet til at spilde et glas rødvin i den, skal du bestemt ikke være ked af det. Servéres rygende varm.
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
466,5  
62,2  
Protein  
41  
5,5  
Kulhydrater  
40,8  
5,4  
Fedt  
15,5  
2  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015