Flæskesteg eller ribbensteg er noget mange forbinder med jul. Og har man først sagt grisesteg, ja så må man også sige brun sovs!
Mange vælger dog at holde sig fra jævnet sovs på grund af de rigelige mængder mel, smør og fløde, som sådan en typisk laves med. Så til denne opskrift har jeg ladet mig inspirere af Thomas ”Paleo” Rode (som du kan læse et interview med her), der jævner sin brune sovs med grøntsager og stegeskyen fra stegen. Og jeg kan godt garantere, at du får en lækker tyk sovs med masser af saft og kraft. Den smager virkelig af noget!
Man kan både bruge denne opskrift til flæskesteg og ribbensteg – flæskesteg er lidt magere, men benene i ribbensteg bidrager med endnu mere power til sovsen. Og med en sovs der er lavet på grøntsager og stegesky, behøves man ikke kun nyde den i højtiderne. Og vigtigst af alt, sværen bliver knasende sprød!
Af Nikolaj Bach Nielsen
Ingredienser (4 personer, cirka 2 timer)
- 1 kg flæskesteg (eller ribbenssteg), gerne øko.
- 350 gram gulerod (4 styk)
- 200 gram rødløg (2 styk)
- 2 spsk æbleeddike
- Havsalt
- Friskkværnet sort peber
- Masser af laurbærblade
- Eventuelt en sjat rødvin
- Eventuelt lidt sovsekulør
Ps. Næringsindhold per 100 gram er ved 300 ml sovs