Home » Aftensmad » Flæskesteg med brun sovs (mælk- og glutenfri)

Flæskesteg med brun sovs (mælk- og glutenfri)

By , 16. december 2014, In Aftensmad, Low-carb
flæskesteg2

Flæskesteg eller ribbensteg er noget mange forbinder med jul. Og har man først sagt grisesteg, ja så må man også sige brun sovs!

Mange vælger dog at holde sig fra jævnet sovs på grund af de rigelige mængder mel, smør og fløde, som sådan en typisk laves med. Så til denne opskrift har jeg ladet mig inspirere af Thomas ”Paleo” Rode (som du kan læse et interview med her), der jævner sin brune sovs med grøntsager og stegeskyen fra stegen. Og jeg kan godt garantere, at du får en lækker tyk sovs med masser af saft og kraft. Den smager virkelig af noget!

Man kan både bruge denne opskrift til flæskesteg og ribbensteg – flæskesteg er lidt magere, men benene i ribbensteg bidrager med endnu mere power til sovsen. Og med en sovs der er lavet på grøntsager og stegesky, behøves man ikke kun nyde den i højtiderne. Og vigtigst af alt, sværen bliver knasende sprød!

Af Nikolaj Bach Nielsen

Ingredienser (4 personer, cirka 2 timer)

  • 1 kg flæskesteg (eller ribbenssteg), gerne øko.
  • 350 gram gulerod (4 styk)
  • 200 gram rødløg (2 styk)
  • 2 spsk æbleeddike
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • Masser af laurbærblade
  • Eventuelt en sjat rødvin
  • Eventuelt lidt sovsekulør

Ps. Næringsindhold per 100 gram er ved 300 ml sovs

Fremgangsmåde:

  1. Rids sværen ned til kødet, men skær ikke ned i kødet. Hvis stegen er gjort klar på forhånd, så sørg for sværen er skåret ordentligt. Ofte er den skåret alt for dybt, og så er det svært at få en saftig steg med sprød svær, når kødet på forhånd er blevet mishandlet!
  1. Gnid godt med havsalt ned i ridserne. Krydr også kødsiden med lidt salt og peber
  1. Læg stegen i et ovnfast fad med skinsiden nedad. Kom også gulerødder i skiver og rødløg i både ned i bunden af fadet. Hæld over med æbleeddike og fyld op med vand til sværen er dækket – cirka 2 cm ”dybt”. Tilsæt eventuelt en sjat rødvin, men vær så opmærksom på, at sværen kan blive ret mørk, når stegen er færdig – det er ikke fordi, den er brændt på
  1. Sæt stegen i en 230 grader varm ovn. Efter 30 minutter tages stegen ud af ovnen. Vend kødsiden nedad og sæt laurbærblade mellem ridserne i sværen. Nu skal stegen stege videre, indtil sværen er sprød. Yderligere lidt over en time for en ribbensteg og lidt under halvanden time for en flæskesteg, er ikke helt ved siden af, men lad sværen være dit pejlemærke. Undervejs vil noget af vandet i bunden af fadet fordampe, så tilsæt lidt ekstra vand eller rødvin en gang imellem
  1. Når stegen er færdig, sættes den til at hvile utildækket, mens sovsen laves. Kom stegeskyen og grøntsagerne i en gryde og purér med en stavblender. Tilsæt eventuelt mere vand, hvis sovsen er for tyk. Herefter hældes den purerede sovs gennem en sigte og tilbage i gryden. Sørg for at få så meget af sovsen igennem sigten som muligt ved for eksempel at bruge en ske. Nu skal sovsen have et opkog og smages til med salt og peber (og eventuelt lidt ribsgele). Skal den have en mørkere farve, kan der tilsættes lidt sovsekulør. Værsgo at sovsesmovse!
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
666,3  
177,7  
Protein  
49,8  
13,3  
Kulhydrater  
12,8  
3,4  
Fedt  
46,3  
12,3  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015