Home » Aftensmad » Højrebsbøf med “bearnaise”-mayo

Højrebsbøf med “bearnaise”-mayo

By , 28. juni 2013, In Aftensmad, Egnet til grill
hojrebsbof

Beef eaters – assemble!

Boeuf Bearnaise er en af de helt store klassikere, som aldrig går af mode. Ja, den er vel nærmest gastronomiens svar på squat, Shakespeare, eller Borte Med Blæsten.

Okay, det blev måske lidt af et sidespor, men for at opsummere er det en af de absolutte favoritter hos undertegnede (bearnaise, ikke Borte Med Blæsten). Og omend smør nok ikke er den store Satan, som vi er blevet tudet ørerne fulde om siden 90’erne, kunne det nok være på sin plads med en lidt sundere variation – om ikke andet så for at kunne spise det lidt oftere!

Og her kommer estragonmayonnaisen ind i billedet. Den er nemlig spækket med omega-3-fedtsyrer, og er langt lettere at lave end en traditionel bearnaise – den er praktisk talt umulig at få til at skille. Og med den rette balance mellem syre og fedme, er den en kærkommen vikar for sovsen, der aldrig går af mode.

Ingredienser

  • 300 gram oksehøjrebsbøf
  • 300 gram kartoffel
  • 0,5 spsk olivenolie
  • 1 kvist timian
  • 1 fed hvidløg
  • 1 bundt frisk estragon (kan erstattes med tørret)
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 1-2 spsk estragoneddike eller hvidvinseddike
  • 2-3 dl koldpresset rapsolie
  • 1 citron
  • 1 skalotteløg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Kartoffelbåde
  • Skær kartoflerne i både og vend i olivenolie, salt og peber
  • Kommes i et ovnfast fad med et helt fed hvidløg, der har fået et klem, og en timiankvist
  • Bages ved 225 grader i en time. Når kartoflerne er sat ind laves mayonnaisen:
Estragon-mayonnaise
  • Fjern estragonbladene fra stokken. Stokken og 1-2 spsk af de mindre pæne blade, kommes sammen med skalotteløg i både og rapsolie i en gryde
  • Blusset sættes på ganske lav varme - olien skal endelig ikke være i nærheden af at koge, men blot simre en anelse så smagen fra estragon og skalotteløg trækkes ud i olien
  • Efter 15-20 minutter tages gryden af varmen, og rapsolien sies og sættes til afkøling. I modsætning til en rigtig bearnaise skal mayoen ikke være varm, men serveres enten lun eller helt afkølet.
  • Når bøffen er stegt og hviler, er det et passende tidspunkt at røre sin mayo sammen:
  • Pisk æggeblommerne sammen med 1 spsk eddike og 2 spsk hakket frisk estragon
  • Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle, mens der hele tiden piskes (håndmixer kan anbefales)
  • Når estragonmayonnaisen er rørt, smages der til med citronsaft, salt, peber, og evt. yderligere eddike
Højrebsbøf
  • Lad være med at tage kødet direkte fra køleskabet og på panden, men lad det i stedet stå lidt tid ved stuetemperatur inden stegning, så du ikke kommer koldt kød på panden
  • Krydr med salt og peber, og steg ved høj varme i en blanding af olivenolie og smør
  • For tilberedningstips til din saftige, røde bøf kan du tjekke denne opskrift: http://www.fitnessopskrifter.dk/entrecote-med-saltindbagt-selleri-og-svampestuvning/ eller Bodylab News her: http://bit.ly/13VgGrm
OBS: Da det jo varierer, hvor meget mayonnaise man vil have til sin bøf, er denne ikke regnet med i næringsindholdet. 10 gram mayonaise indeholder ca. otte gram fedt, så det er let at medregne i ens kalorieregnskab, alt efter hvor meget man spiser
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
700  
140  
Protein  
73  
14,6  
Kulhydrater  
55  
11  
Fedt  
21  
4,2  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015