Home » Andet » Hylde-, æble- og brombærmarmelade

Hylde-, æble- og brombærmarmelade

By , 8. november 2014, In Andet
hyldemarmelade

Efterår er årstid for en masse skønne bær og frugter. Det er nu, man skal finde saftkoger og gryder frem for at lave saft og nedsylte til vinterens mulm og mørke. Var det ikke noget med en lækker marmelade til pandekager eller ovenpå skyren?

Det kræver lidt forberedelsestid, men selve processen tager ikke mere end 20-25 minutter, før der er en skøn marmelade klar til at komme på glas.

Her har jeg vagt at bruge en kombination af hyldebær, æble og brombær. Det giver en herlig, tyk og aromatisk marmelade, der smager dejligt sødt af hyld og brombær. Æblet bridrager med friskhed og sødme, mens lidt citronsaft runder marmeladen af ved at bidrage med et velfortjent skud syre.

Hele herligheden er sødet med friske stevia blade og rørsukker tilsat stevia. Det gør, at jeg har kunnet mindske sukkermængden – set i forhold til traditionelt marmelade – medomkring 475 gram sukker per kilogram færdig marmelade. Det eneste der er værd at tage med, når sukkermængden mindskes i en sådan grad er, at marmeladens holdbarhed forkortes. Det findes der to løsninger på. Enten kan man fryse det ned eller blot spise det inden for en kortere tidsperiode.

Ingredienser (omkring 1500 gram marmelade, 25 minutters tilberedningstid)

  • 500 gram brombær
  • 500 gram rensede æbler
  • 500 gram rensede hyldebær
  • 15 friske stevia blade
  • Saft af 1 citron
  • 40 gram rørsukker med stevia
  • 1,5 spsk kartoffelmel
  • 1 knivspids salt

Af Erika Andersen

 

Fremgangsmåde:

  • Kom brombær og hyldebær i en gryde. Skær æblerne i mindre stykker og kom dem ved sammen med steviablade og salt. Sæt hele herligheden over for at koge på middelvarme. Når bærrene begynder at briste, saften trænger ud og æblerne begynder at koge ud, er det tid til at tilsætte steviasukker
  • Rør kartoffelmel og steviasukker sammen og tilsæt det til bærrene. Sørg for at røre alle klumper ud og smag til med citronsaft. Lad det koge yderligere fem minutter under jævn omrøring
  • Det kan være svært at bedømme, om marmeladen er så tyk, som man ønsker, når den er varm. Derfor er her et godt lille trick. Byd velkommen til underkopstesten:
  • Stil en underkop eller lille tallerken i køleskabet, så den kan blive godt kold. Når marmeladen er klar til at testes, findes underkoppen frem, og en tynd prøve af marmeladen smøres ud over. Nu vil marmeladen hurtigt blive afkølet, og man kan danne sig et overblik over, om den har den ønskede konsistens
  • Hvis marmeladen endnu ikke har den ønskede tykkelse tilsættes lidt ekstra kartoffelmel.
  • Kom marmeladen på steriliserede sylteglas, der eventuelt er skyllet i atamon. Alternativt kan marmeladen fryses i mindre portioner eller tilsættes lidt atamon. Det er vigtigt, at marmeladen ikke er alt for varm, når den tilsættes atamon, da atamon mister sin virkning ved over 90 grader
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
1123  
77  
Protein  
12,8  
0,9  
Kulhydrater  
246  
16,9  
Fedt  
9  
0,6  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015