Efterår er årstid for en masse skønne bær og frugter. Det er nu, man skal finde saftkoger og gryder frem for at lave saft og nedsylte til vinterens mulm og mørke. Var det ikke noget med en lækker marmelade til pandekager eller ovenpå skyren?
Det kræver lidt forberedelsestid, men selve processen tager ikke mere end 20-25 minutter, før der er en skøn marmelade klar til at komme på glas.
Her har jeg vagt at bruge en kombination af hyldebær, æble og brombær. Det giver en herlig, tyk og aromatisk marmelade, der smager dejligt sødt af hyld og brombær. Æblet bridrager med friskhed og sødme, mens lidt citronsaft runder marmeladen af ved at bidrage med et velfortjent skud syre.
Hele herligheden er sødet med friske stevia blade og rørsukker tilsat stevia. Det gør, at jeg har kunnet mindske sukkermængden – set i forhold til traditionelt marmelade – medomkring 475 gram sukker per kilogram færdig marmelade. Det eneste der er værd at tage med, når sukkermængden mindskes i en sådan grad er, at marmeladens holdbarhed forkortes. Det findes der to løsninger på. Enten kan man fryse det ned eller blot spise det inden for en kortere tidsperiode.
Ingredienser (omkring 1500 gram marmelade, 25 minutters tilberedningstid)
- 500 gram brombær
- 500 gram rensede æbler
- 500 gram rensede hyldebær
- 15 friske stevia blade
- Saft af 1 citron
- 40 gram rørsukker med stevia
- 1,5 spsk kartoffelmel
- 1 knivspids salt
Af Erika Andersen