Home » Aftensmad » Kartoffelblinis med stenbiderrogn

Kartoffelblinis med stenbiderrogn

By , 18. februar 2015, In Aftensmad, Andet
kartoffelblinis

Det her er en af de retter, der ligner en million, men er virkelig let at lave.

De små kartoffelpandekager minder meget om traditionel kartoffelrösti, men jeg foretrækker at forkoge kartoflerne let – på den måde bliver pandekagerne perfekt sprøde. Laver man dem på revne rå kartofler, synes jeg ofte, man får et resultat, der er lidt for brændt på overfladen og lidt for rå i midten. Men er du en større rösti-champ end jeg, giver du den bare gas med rå kartoffel.

Hvis du ikke ved hvad en stenbider er, så kan den beskrives som en fisk, der ligner en krydsning mellem Gollum, Godzilla og din bistre svigermor – så er du fri for at Google. Heldigvis behøves du ikke gå direkte til kilden og kan i stedet erhverve stenbiderrogn hos din fiskehandler.

Og her kommer endnu et lille tip: Bor du i hovedstadsområdet, hvor stenbiderrogn af uransagelige grunde koster en halv arm, kan du sagtens bruge ”almindelig” kaviar. Torskerogn er dog, ikke overraskende, no go!

Af Nikolaj Bach Nielsen

Ingredienser (2 portioner, 30 minutter (foruden forkogning))

  • 450 gram kartoffel (forkogt)
  • 2 æg (120 gram)
  • 1 spsk tørret timian
  • 1 tsk øko smør eller olivenolie
  • 120 gram skyr
  • 120 gram stenbiderrogn
  • 30 gram rødløg
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • Citron

Fremgangsmåde:

Indledende manøvrer – let forkogning af kartofler. Skrub og rens kartoflerne, men lad skindet sidde på. Kom dem i en gryde med letsaltet vand, og bring dette i kog. Når vandet spilkoger slukkes der for varmen, og kartoflerne trækker i kogevandet i et kvarter, inden de sættes på køl. Bruger du store kartofler (fx bagekartofler) så lad vandet koge 2-3 minutter inden du slukker.
  1. Riv kartoflerne groft på et rivejern. Bland de revne kartofler med æg, tørret timian og lidt salt og peber.
  1. Smør runde silikoneforme (jeg bruger nogle med 12 cm i diameter) med smør eller olivenolie, og fordel kartoffelmassen i 4-5 forme.
  1. Bages i ovnen ved 220 grader i en lille halv time, eller indtil de er sprøde og gyldne. Du kan også stege pandekagerne på en pande, i så fald skal der dog bruges mere fedtstof. Hold desuden varmen lav, og vend dem så få gange som muligt.
  1. Sæt til afkøling i 5-10 minutter inden de serveres med stenbidderrogn, finthakket rødløg, og en klar skyr. Stenbiderrognen overdrysses med salt, peber, og lidt citronsaft.
OBS: Serveres de som hovedret er der til 2 personer. Som forret kan den let gå til 4-5 stykker.
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
407  
101,8  
Protein  
26  
6,5  
Kulhydrater  
46,5  
11,6  
Fedt  
13  
3,3  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015