Home » Andet » Hjemmelavet ketchup

Hjemmelavet ketchup

By , 27. november 2013, In Andet
ketchup

Jeg er en sucker for ketchup! Og indrømmet, man skal nok alligevel være lidt af en madnørd for at lave sin egen ketchup, men her kommer alligevel en salgstale for, hvorfor I træningsglade ædeøgler skal prøve den hjemmelavede version af verdens vigtigste tilbehør:

Hjemmelavet ketchup på friske råvarer smager bare bedst. Smag selv. Derudover er det virkelig let at lave – når først alle ingredienser står og simrer, passer de mere eller mindre sig selv. Ud over dette kan en ketchup varieres lige efter hvilken smag man ønsker. For eksempel kan man bage tomaterne i ovnen først for en mere karamelliseret smag eller som her tilsætte chili for at give den noget ekstra styrke.

Og så er hjemmelavet ketchup  sundt! Ja, der er ganske vist lidt sukker i (dog mindre end købeversionen), men til gengæld er den proppet med lycopen – et stof i tomaten, der bliver mere biotilgængeligt ved tilberedning, og sparker røv på blandt andet prostatakræft. Så giv dig i kast og meld tilbage, om ikke det var umagen værd.

Ingredienser (til 700 ml, 120 minutters tilberedningstid)

  • 500 gram modne cherrytomater
  • 1 løg (100 gram)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk ekstra jomfru olivenolie
  • 1 madæble (150 gram, uden kernehus)
  • 1 dåse flået/hakket tomat
  • Cirka 3 tsk havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 0,75 dl æbleeddike
  • 50 gram rørsukker
  • 1 spsk røget og tørret ancho-chili
  • ½ tsk timian
  • 1 knsp kanel
  • Eventuelt 3-5 laurbærblade
  • Citronsaft

Fremgangsmåde:

  • Hak løg og hvidløg og skær madæblet i tern. Svits i olivenolie til løget har en klar overflade
  • Tilsæt hakkede cherrytomater (det er vigtigt, de er meget modne og søde) og dåse tomat. Det hele gives et opkog
  • Tilsæt salt (gem lidt til tilsmagningen), sort peber, æbleeddike, rørsukker (hvis tomaterne ikke er søde, skal der bruges mere), timian, kanel, og chili. Nu var jeg så heldig at have en fået en røget ancho hjem fra Staterne, der giver en lækker barbecueagtig smag, men brug en mild tørret chili, hvis du ikke kan skaffe røget. Giv det en hurtig omrøring og purér med en stavblender.
  • Når ketchuppen er pureret, skal den sies gennem en si, så de groveste stykker tomatskind ikke kommer med. Herefter koges ketchuppen ind til en passende konsistens, ved meget lav varme. Dette kan godt tage lidt over en time, men ud over at der skal røres i den engang imellem, kan du nu holde pause. Man kan eventuelt tilsætte lidt laurbærblade på dette tidspunkt; husk blot at de skal fjernes før yderligere puréring
  • Når ketchuppen er kogt ind til en tyk konsistens (den bliver lidt tykkere efter afkøling), smages der til med citronsaft, lidt ekstra salt, og eventuelt yderligere krydderier. Måske skal den lige have en sidste purering
  • Herefter hældes den på en flaske, der er skoldet og har fået Atamon. Så skulle ketchuppen gerne kunne holde et par uger eller tre i køleskabet. Husk at lave en prætentiøs etiket til din helt egen gourmetchup!
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
638  
91  
Protein  
10  
1,4  
Kulhydrater  
118  
16,9  
Fedt  
14  
2  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015
frozenfruitfudgeproteinbar

Frozen Fruit Fudge Proteinbar

In Proteinbarer On 20. november 2014
aebleskiver2

Proteinæbleskiver

In Desserter On 2. november 2014