Home » Aftensmad » Risengrød

Risengrød

By , 11. december 2013, In Aftensmad
risengroed

”Det er risengrød (smask, smask, smask),
der gør næsen rød (smask, smask, smask),
og kanel blir strøed,
det gør skorpen sprød.
Grød skal være blød og ikke tør.
Det er risengrød (smask, smask, smask),
der gør ganen blød (smask, smask, smask),
og kanel bli’r strøed,
det gør grøden sød,
men sæt ikke skeen i den før,
end risengrøden den har fået en smørklat smør.”

Sådan lyder det velkendte omkvæd af Risengrødssangen fra Julekalenderen Nissenbanden fra 1984 af Flemming Jensen og Hans Dahl – og sikke en hyldest til risengrød.

Risengrød, nisser og jul. Tre ord der hører så godt sammen, som risengrød med kanelsukker og smør. Dog er kunstneren Constantin Hansen en af de første til at skildre nissen som værende en del af julen i 1836. Tidligere blev gårdboen, som Constantins nisse kan sammenlignes med, anset som en lille hjælper på gården. Ved hjælp af denne skikkelse, kunne man forklare, hvor nogle gårde havde mere held end andre. Dog var det et væsen, der skulle behandles med respekt, og som løn havde grød på helligaftner. Hvis dette ikke indtraf, så faldt der brænde ned. Hvis gårdejerne ikke ønskede nissen boende mere, kunne de bede den flytte – eller i værste tilfælde mane den ud, men så kunne nissen tage alt med, som den havde tilført gården og på denne måde efterlade beboerne i stor fattigdom. Det var altså en lille trolddomsdjævel, der skulle behandles med varsomhed.

Heldigvis er det ikke ligeså med risengrød. Risengrød er en af de nemmeste retter at lave, men ikke ligefrem en ret man forbinder med kropsbygger spise. Med et par andre ingredienser bliver retten meget mere mættende end den traditionelle grød, hvilket må siges at være et kæmpe plus. Samtidig er risengrød ideel spise, hvis man bulker.

Ingredienser (2 portioner, 75 minutters tilberedningstid)

  • 2 dl vand
  • 250 gram fuldkorns grødris eller brune risotto ris
  • 1 liter jersey minimælk
  • ½ tsk salt
  • 50 gram Bodylab whey 100 vanillesmag
  • Eventuelt 10 gram økologisk smør
  • 2 tsk stødt kanel
  • 3-4 spsk Bodylab Strø som sødemiddel 

Af Erika Andersen

OBS: ‘Næringsindhold per 100 gram’ angiver næringsindholdet for hele retten (eksklusiv smør)

Fremgangsmåde:

  • Kom vand i en tykbundet stor gryde og sæt det over blusset. Når vandet koger tilsættes risene under jævn omrøring. Lad vandet koge næsten ind, inden 4/5 dele af mælken tilsættes sammen med salt. Igen skal der røres, men nu er det til mælken koger
  • Når mælken koger skrues der ned for varmen, så grøden blot småsimrer
  • Nu skal grøden blot koge ind, hvilket kan tage en lille times tid. Rør jævnligt i grøden, så risene ikke brænder på og tilsæt det sidste mælk lidt efter lidt til slut alt efter, hvor tyk grøden ønskes
  • Når grøden er færdig røres 50 gram Bodylab whey 100 ud i grøden
  • Bland kanel med Bodylab Strø
  • Øs grøden i skåle, drys kanelsukker over og top eventuelt med en lille klat økologisk smør
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
772,5  
1545  
Protein  
51,5  
103  
Kulhydrater  
125  
250  
Fedt  
7,5  
15  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015