Fisk er godt, fisk er sundt og vi burde spise meget mere af det.
Hvis man tager et hurtigt kig på Sundhedsstyrelsens statistikker fra 2012, ses det, at vi voksne danskere har fået en smule mere smag for fisk de sidste år. Desværre gælder det ikke helt for børnene.
Vi voksne bør dog stadig spise en hel del mere fisk, så vi kan komme på niveau med vores nordiske venner – samt ikke at forglemme få flere af alle de sunde næringsstoffer fra fisk.
Derfor får I straks en forrygende let og lækker – og ikke mindst børnevenlig – lakseopskrift. Sammenlagt tager den ikke meget mere end 7-10 minutter at forberede, så manglende tid kan ikke være en undskyldning.
Laksen er honningglaseret og toppet med hakkede mandler og hindbær. Dertil hører en blå Vitelotte-(kartoffel)mos og råkostsalat lavet af bolcherødbede, gulerod og granatæble samt en let dressing.
Ingredienser (2-3 personer, 25 minutters tilberedningstid):
Laksesteaks:
- 500 gram fersk laks (4 x 125 gram)
- 2 tsk honning
- 10 gram mandler
- Salt og peber
- Eventuelt 40 gram friske hindbær
Vitelotte-mos:
- 400 gram Vitelotte-kartoffel
- Salt og peber
- ½ spsk olie
- Vand eller mælk
Råkostsalat:
- 300 gram bolcherødbede
- 300 gram gulerod
- 100 gram granatæble
- 1 tsk Biolio hørfrøolie fra Bodylab
- 1 spsk æblesaft (eksempelvis vores)
- 1 tsk citronsaft
Fremgangsmetode:
Vittelotte-mos:
- Skyl kartoflerne grundigt og skær eventuelle grimme pletter fra. Kartoflerne skal koges med skind i let saltet vand i cirka 15 minutter. Mens kartoflerne koger, ordnes laks og råkostsalat
- Når kartoflerne er kogt møre, hældes det kogende vand fra, og koldt kommes over for en kort stund. På denne måde bliver kartoflerne lidt lettere at håndtere, når de skal pilles
- Pil skindet af kartoflerne og blend eller mos dem med ½ spsk olivenolie. Kom eventuelt en lille sjat vand eller mælk ved, hvis mosen er meget klæg. Herefter er det bare at smage mosen til med salt og peber
Laksen:
- Forvarm ovnen på 180 grader
- Hak mandler groft
- Kom de ferske laksesteaks i et ildfast fad og drys et nip salt og peber over hver
- Fordel ½ tsk blød honning ud over hver laksesteak og drys med hakkede mandler
- Bag fisken 12-15 minutter
- Inden servering fordeles hindbær over laksen
Råkostsalat:
- Skræl og snit rødbede og gulerødder i fine stænger. Kom granatæblekerner og rodfrugterne i en skål
- Bland hørfrøolie, æblesaft og citronsaft sammen, og kom det over salaten
Næringsindhold for hele portionen:
- 1648 kalorier, 110 gram protein, 155 gram kulhydrat, 65 gram fedt
Næringsindhold per 100 gram:
- 103 kalorier, 6.8 gram protein, 9.7 gram kulhydrat, 4 gram fedt
Af Erika Andersen