Home » Brød » Hveder til Store bededag

Hveder til Store bededag

By , 24. april 2013, In Brød
Hveder

Varme hveder er en tilbagevendende tradition dagen før Store bededag. Desværre er traditionelle hveder hverken noget man bliver man bliver muskuløs, hakket eller stærk af (til trods for at et par styrkeløftere nok vil mene anderledes om sidstnævnte). Denne opskrift på hveder har til dog fået et skud fibre, vitaminer og protein så du nu kan fejre Storebededagsaften uden at skulle tabe ansigt overfor dine muskler.

Traditionen tro spises ristede hvide hveder den fjerde fredag efter påske. Traditionen med Store Bededag – oprindelig kaldet ”Ekstraordinær, almindelig bededag”, stammer tilbage fra biskop Hans Bagger, som i 1686 indførte tre faste- og bede dage, hvor af den midterste blev lovfæstet ved lov. Da store bededag var en arbejdsfri dag, betød det, at bagerne også skulle holde fri. Så i 1800-tallet begyndte bagerne at bage hvedeknopper aftenen før, som pøblen derved kunne købe og spise.

Af Erika Andersen

Obs: Næringsindholdet per 100 gram er angivet for én hvede

Gluten- og laktosefri hveder

Jeg har også sørget for en gluten- og laktosefri udgave af hvederne til de af jer, der gerne vil undgå dette. Fremgangsmåden står beskrevet længere nede. Næringsindholdet har jeg desværre ikke noteret, men det ændrer sig selvfølgelig.

Denne udgave er lidt hurtigere at lave, men kræver nogle mere “eksotiske” ingredienser.

Ingredienser

  • 150 gram affedtet mandelmel
  • 150 gram glutenfrit mel (eksempelvis Blå Finax)
  • 30 gram Bodylab Strø (Sødemiddel)
  • 5 gram salt
  • 2 tsk bagepulver (vær opmærksom på, om det er glutenfrit)
  • 2 æg
  • 2 dl soya yoghurt (eksempelvis Alpro)
  • 0,5-1 dl vand
  • 2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
  • 4-5 kardemommekapsler (Kan erstattes af stødt kardemomme)

Bodylab Strø kan du finde her: http://bit.ly/bodylabstro

Ingredienser

  • 110 gram affedtet mandelmel
  • 160 gram hvedemel (1/3 del kan sagtens erstattes med groft hvedemel)
  • 25 gram Bodylab Strø (sødemiddel)
  • 5 gram salt
  • 1 pakke tørgær
  • 1 æg
  • 2 dl skyr, 0.2%
  • 2 dl vand
  • 2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
  • 4-5 kardemommekapsler (Kan erstattes af stødt kardemomme)

Fremgangsmåde:

  • Bland mel, sukker, tørgær og vand sammen i en skål, og tilsæt eventuelt et par skefulde surdej, hvis du har en sådan til at stå
  • Rist kardemommekapslerne på en tør pande. Knus frøene inden i de ristede kapsler og tilsæt til blandingen
  • Kom de resterende ingredienser i blandingen og rør dejen hurtigt igennem. Det skal være en meget klistret dej, der sættes til hævning. Lad dejen hæve et par timer et lunt sted, og så er snart friske hveder
  • Efter et par timer er dejen hævet op til næsten dobbelt størrelse og kan nu sættes på en bageplade ved hjælp af en våd ske. Et lille tip er at stable dejen lidt op, så det bliver en høj bolle, da dejen kan flade lidt ud under bagningen. Undgå at røre for meget i dejen, da det slår luften ud af den
  • Bollerne bages 30 minutter ved 200 grader i en forvarmet ovn
  • De færdige boller flyttes over på en bagerist og afkøles 10-15 minutter, inden de er klar til at ristes i brødristeren og spises
Hveder - uden mælk og gluten
  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål
  • Rist kardemommekapslerne på en tør pande. Knus frøene inden i de ristede kapsler og tilsæt til blandingen
  • Tilsæt de våde ingredienser og lad dejen stå en 10 minutters tid og trække. Efter 10 minutter skulle dejen gerne have samlet sig til en blød og fast dej, som er til at forme.  Lidt ekstra mandelmel kan tilsættes, hvis dejen føles for klæg
  • Form 10 boller af dejen. Det gøres nemmest ved hjælp af en ske eller et par fugtige hænder.
  • Bollerne bages 20-25 min ved 200 grader i en forvarmet ovn.
  • De færdige boller flyttes over på en bagerist og afkøles 10-15 minutter, inden de er klar til at ristes i brødristeren og spises
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
1114  
111,4  
Protein  
91  
9,1  
Kulhydrater  
134  
13,4  
Fedt  
22  
2,2  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015