Home » Aftensmad » Langtidsstegt oksesteg

Langtidsstegt oksesteg

By , 17. maj 2014, In Aftensmad
studenterkød

Let’s face it, godt kød er lige så dyrt som det er lækkert. Og så alligevel – for med den rette tilberedning, kan man faktisk få ret billige udskæringer, der ikke traditionelt serveres røde, til at blive saftige og møre.

Jeg taler selvfølgelig om langtidsstegning.

Ved at tilberede kødet ved lav varme i mange timer, får det en meget mere ensartet stegning og bliver mørt som smør. Den lave varme minimerer forskellen mellem kernetemperaturen og temperaturen i det yderste kød, og man kan holde en meget større del af stegen under 62 grader – den frygtelige grænse, hvor kødet går fra rosa til gråt.

Kød bruner ved noget højere temperaturer, så tricket er at brune sin steg i en pande først og derefter tilberede den i ovnen – derved undgår man den kedelige, grå overgang mellem sprød stegeskorpe og saftigt rød kød.

Hvis du tager dig tid, kan du altså trylle med oksebove og grydestege, og lave studentervenlig mad, der smager af en million!

Okseboven på billedet er serveret med tre forslag til tilbehør. De bagte bønner (som Thomas også har lavet en udgave af her) og rosenkålssalaten finder du ligeledes i denne opskrift, hvorimod du kan finde kantarelrisottoen her.

Ingredienser (4 portioner, 30 minutter + stegetid)

  • 1000 gram oksebov
  • Frisk timian
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stort rødløg
  • Eventuelt en rest rødvin
  • Olivenolie
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 600 gram frosne grønne bønner
  • 2 tsk olivenolie
  • 1 tsk røget paprika
  • ½ tsk hvidløgspulver
  • 1 tsk tørrede chiliflager
  • 250 gram rosenkål
  • 200 gram agurk i tern
  • 175 gram æble i tern (to små æbler)
  • 2 tsk balsamico
  • 2 tsk koldpresset rapsolie
  • Citronsaft

Af Nikolaj Bach Nielsen

Fremgangsmåde:

  • Okseboven krydres med salt og peber og brunes ved høj varme i en stegepande i olivenolie sammen hvidløgsfed og friske timiankviste
  • Når hele stegen har fået en fin stegeskorpe, er kødet klar til at komme i ovnen. Inden da kan man eventuelt dampe lidt rødvin af på stegepanden eller flambere kødet i whiskey eller cognac for ekstra smag. Det hænder jo at studerende har den slags til at stå :)
  • Stegen ligges i en bradepande, hvor der i bunden ligger et par spsk. vand og et rødløg skåret i kvarte. Dette giver både en lækker stegesky og sikrer, at stegen ikke bliver tør. Jo tættere på 60 grader temperaturen i ovnen er jo bedre. Det fordrer dog også en rigtig lang stegetid, så 75 grader i seks timer er fint at sigte efter
  • Brug et stegetermometer og gå efter en kernetemperatur på 57 grader – eller 60, hvis den skal være mere rosa end rød. Det skal siges, at stegetiden kan variere meget alt efter kødets tykkelse og typen af ovn, så stiger kernetemperaturen ikke efter tidsplanen, må man skrue op for ovnen – hold dog helst temperaturen under 100 grader
  • Når den ønskede kernetemperatur er nået, tages stegen ud af ovnen og skæres i skiver på tværs af kødets fibre. Servér med et par skefulde af den kraftige stegesky ovenpå

Bagte bønner

  • Vend de frosne bønner i krydderier, olivenolie, samt salt og peber. Bages 40 minutter i ovnen ved 200 grader, ellers til de er sprøde

Rosenkålssalat

  • Bring en gryde med letsaltet vand i kog. Rosenkålene kommes i gryden i et minut og skylles herefter med koldt vand, så de ikke bliver som din bedstemors udkogte rosenkål. Pil bladene af rosenkålen, det er nemlig kun dem vi skal bruge
  • Vend rosenkålsbladene sammen med æble og agurk i tern, balsamico og rapsolie. Smag til sidst til med lidt citronsaft
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
485,8  
97,2  
Protein  
55,8  
11,2  
Kulhydrater  
23,5  
4,7  
Fedt  
18,8  
3,8  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015