Home » Aftensmad » Moussaka

Moussaka

By , 4. januar 2015, In Aftensmad
moussaka2

Moussaka er i alt sin enkelthed en lasagne med grøntsager i stedet for lasagneplader. Det er oprindelig en mellemøstlig opskrift, om end mange nok kender den fra det græske køkken. Det er en sund, mættende og smagfuld ret, hvor kød og grøntsager går i sammen i en højere enhed. Og så er den velegnet til at fryse ned, så man kan med fordel lave en kæmpe portion og have mad til lang tid.

I en moussaka indgår kartofler og aubergine, men jeg er også helt vild med at udskifte sidstnævnte med squash, særligt når den forinden er blevet grillet på panden. Yum! I stedet for bechamelsauce, laves her et mere kaloriefattigt alternativ på græsk yoghurt, skyr, ost og æg, der fungerer som et velsmagende bagt låg på retten. Så er du fan af Shepherds pie, lasagne og lignende retter, går du ikke galt i byen med moussaka!

Af Nikolaj Bach Nielsen

Ingredienser (6 personer, 1 time og 15 minutter)

  • 1 portion af ”verdens bedste kødsovs” (eventuelt med lam i stedet for okse)
  • ¼ tsk stødt nellikke
  • 1 tsk tørret timian
  • ½ tsk kanel
  • 2 mellemstore squash eller aubergine (1000 gram)
  • ½ spsk olivenolie
  • 4 bagekartofler (800 gram)
  • 150 gram græsk yoghurt 10 %
  • 150 gram skyr
  • 4 æg
  • 100 gram revet mozzarella 10 %
  • 50 gram revet parmesan
  • ½ tsk stødt muskatnød
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde:

  1. Lav din kødsovs som beskrevet i denne opskrift, tilsat nellikke, timian og kanel. Den behøves ikke stå og simre, da den efterfølgende skal i ovnen.
  1. Skær kartoffel og squash (eller aubergine) i tynde skiver. Squashen steges i olivenolie på en grillpande, til den har fået pæne stege”striber”. Krydr squashen med salt og peber.
  1. Læg halvdelen af kartoflerne i bunden af et ovnfast fad. Herpå et lag kød, så halvdelen af squashen, så et lag kød, halvdelen af squashen og til sidst resten af kødsovsen og kartoflerne.
  1. Bag i ovnen ved 200 grader i en halv time.
  1. Pisk græsk yoghurt, skyr, æg, mozzarella, parmesan, muskatnød og lidt salt og peber sammen og hæld over moussakaen. Bag i yderligere en halv time, denne gang ved 180 grader, eller til låget er gyldenbrunt og sprødt. Lad moussakaen stå og samle sig fem minutter inden servering.
Næringsindhold
per portion
per 100 gram
Kalorier  
654  
87,2  
Protein  
58  
7,8  
Kulhydrater  
41  
5,4  
Fedt  
28  
3,8  

Kommentarer

kommentarer

Related Posts

citronfromage

Instant (protein)citronfromage

In Desserter On 8. april 2015
laksesteak med citronsovs

Laksesteak med citronsovs og stegt spidskål

In Aftensmad On 1. april 2015
lemoncheesecake

Lemoncheesecake (mælk- og laktosefri)

In Desserter, Low-carb On 29. marts 2015