Moussaka er i alt sin enkelthed en lasagne med grøntsager i stedet for lasagneplader. Det er oprindelig en mellemøstlig opskrift, om end mange nok kender den fra det græske køkken. Det er en sund, mættende og smagfuld ret, hvor kød og grøntsager går i sammen i en højere enhed. Og så er den velegnet til at fryse ned, så man kan med fordel lave en kæmpe portion og have mad til lang tid.
I en moussaka indgår kartofler og aubergine, men jeg er også helt vild med at udskifte sidstnævnte med squash, særligt når den forinden er blevet grillet på panden. Yum! I stedet for bechamelsauce, laves her et mere kaloriefattigt alternativ på græsk yoghurt, skyr, ost og æg, der fungerer som et velsmagende bagt låg på retten. Så er du fan af Shepherds pie, lasagne og lignende retter, går du ikke galt i byen med moussaka!
Af Nikolaj Bach Nielsen
Ingredienser (6 personer, 1 time og 15 minutter)
- 1 portion af ”verdens bedste kødsovs” (eventuelt med lam i stedet for okse)
- ¼ tsk stødt nellikke
- 1 tsk tørret timian
- ½ tsk kanel
- 2 mellemstore squash eller aubergine (1000 gram)
- ½ spsk olivenolie
- 4 bagekartofler (800 gram)
- 150 gram græsk yoghurt 10 %
- 150 gram skyr
- 4 æg
- 100 gram revet mozzarella 10 %
- 50 gram revet parmesan
- ½ tsk stødt muskatnød
- Havsalt
- Friskkværnet sort peber