En rugbrødsbolle med chokolade, ja det kan i nogles ører nok lyde lidt for damebladshelseagtigt, men tro det eller ej; chokolade komplimenterer rug- og surdejssmagen helt umådelig godt. De mange kerner bidrager med struktur, smag, og højner fiber- og mineral indholdet. Ligeledes er en del af melet erstattet af affedtet mandelmel, hvilket sænker kulhydratindholdet, giver endnu et skud fiber og tilføjer ekstra protein.
Så melder den lille sult eller søde tand sig, så er denne rugbrødsbolle et ganske ideelt mellemmåltid, men pas på, de er lige til at blive afhængig af – Specielt smurt med peanutbutter og med et stort glas mælk til.
Da bollerne er baseret på surdej, kræver de lige lidt forberedelse nogle dage i forvejen, men portionen er stor, bollerne kan med fordel fryses ned og det er hele umagen værd.
Grundopskrift på vandbaseret surdej.
Når man skal bruge en surdej, gælder det om at være i god tid. En vandbaseret surdej som denne, tager otte dage om at blive helt klar til brug. Hvis man ikke kan vente så længe, kan man også sagtens begynde at bruge af den efter fem.
Ingredienser til surdejen
- 2,5 dl vand (kogt og afkølet)
- 125 gram hvedemel
- 100 gram fuldkornsmel
- 25 gram rugmel
Opfyldning
- 1 dl vand
- 50 gram hvedemel
- 35 gram fuldkornsmel
- 15 gram rugmel
Fremgangsmåde (surdej)
- Bland alle ingredienser godt sammen og put det i et 500 ml steriliseret syltetøjsglas
- Lad blandingen stå uden låg i to timer. Herefter sættes låget på, hvorefter surdejen blot skal stå på køkkenbordet under hele processen
- Rør i surdejen to gange dagligt hver dag i otte dage, så melet ikke synker til bunds. Derefter er surdejen klar til brug
- Bruger man ikke af surdejen i tre dage efter de otte første dage, skal man hælde 1/3 fra og lave en ”genopfyldning”.
Surdejen kan sættes i køleskabet i op til 14 dage. Ved brug skal 1/3 af dejen kasseres og fyldes op igen, hvorefter surdejen skal stå et døgn inden brug.
Ingredienser (12 boller, 2 dage for tilberedning)
- 15 gram gær
- 1 dl skyr
- 2 dl vand
- 1 æg
- 100 gram rug- og hvedekerner
- 30 gram blandede frø og kerner (eksempelvis hørfrø. solsikkekerner, græskarkerner)
- 45 gram rugmel
- 35 gram affedtet mandelmel
- 5 spsk psyllium-loppefrøskaller
- 50 gram chokolade
- 20 gram Bodylab Strø (sødemiddel)
Af Erika Andersen
Obs: Næringsindhold per portion er for alle bollerne